В Україні вводять нові правила розрахунку готівкою

Із 1 липня підприємства торгівлі та сфери послуг у разі відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари, послуги. Про це повідомляє НБУ.

“Заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця він може видати покупцеві решту цими номіналами”, – наголосили в НБУ.

Як зазначається, з 1 липня в Україні припиняється карбування та випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, натомість карбуватимуть лише монети номіналами 10 і 50 копійок. У НБУ передбачають, що це дасть змогу скоротити видатки держави на карбування і забезпечення грошового обігу на понад 90 млн гривень на рік.

При цьому монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, уведені в обіг раніше, і надалі використовуватимуться як засіб платежу. Вони перебуватимуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення правління Національного банку.

Залишити відповідь