Реабілітаційний центр для звільнених дельфінів на Херсонщині


У Верховній Раді пропонують заборонити дельфінарії та створити центр реабілітації для звільнених тварин. Якщо законопроект ухвалять, свободу отримають близько 80 дельфінів, які згодом зможуть повернутись до життя у відкритому океані.

Хлорована вода, тісні басейни, неналежна їжа та постійне насильство – в таких умовах живуть майже вісім десятків дельфінів в українських дельфінаріях. Всього таких закладів в країні 19, майже всі вони, за словами експертів, небезпечні не лише для тварин, але й для відвідувачів.

Складне становище дельфінів неодноразово викликало протести з боку екологів та захисників тварин, і, врешті, привернуло увагу законодавців – 10 липня вісім депутатів внесли до парламенту законопроект №8585, що має повністю змінити ситуацію.

Депутати пропонують оголосити дельфінарії поза законом і посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, яких тримають у неволі.

Для звільнених дельфінів хочуть заснувати перший реабілітаційний центр на території Чорноморського біосферного заповідника, розташованого на території та акваторії Херсонської та Миколаївської областей.

Життя в неволі

Нинішня ситуація з дельфінаріями в країні нікуди не годиться, переконаний співавтор законопроекту, депутат Андрій Немировський.

“99% дельфінаріїв працюють нелегально, тварини або завезені контрабандою, або зловлені самовільно, а умови утримання не такі, якими повинні бути”, – пояснює Немировський ВВС News Україна.

В природі дельфіни протягом доби долають до 160 км, пірнають на глибину до 200 метрів, їдять свіжу рибу та живуть сім’ями.

Член громадської організації “Природа над усе” Олег Андрос наполягає, що жоден дельфінарій не здатний забезпечити їм такого життя. Їх обмежують тісними відсіками, годують мороженою рибою і тримають в хлорованій воді, яка викликає значні подразнення шкіри та навіть сліпоту.

“Сонорні хвилі, завдяки яким дельфіни орієнтуються в просторі, відбиваються від пласких стін дельфінаріїв, завдаючи тваринам біль, – пояснює Андрос. – Тож вони майже не спілкуються”.

У результаті на свободі дельфін виду афаліна живе 25-30 років, а в неволі – всього три-п’ять років і вкрай рідко розмножується.

На думку спеціалістів, нещодавній гучний інцидент, коли в червні просто під час виступу в одеському дельфінарії самиця дельфіна народила дитинча, не лише демонструє жорстоке поводження з тваринами, але також показує, наскільки недолугою є система безпеки в таких закладах для самих людей.

“Коли вагітна афаліна народжувала під час вистави, а поруч з басейном стояли малі діти, їй достатньо було “хвостиком махнути”, і дитину б просто вбило”, – каже Павло Гольдін, провідний науковий співробітник Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена Національної академії наук України.

І додає: в дельфінаріях зазвичай великі проблеми з пожежною безпекою, вентиляцією та інфраструктурою.

“Біда може статися кожен день, – підкреслює експерт. – Законопроект дуже жорсткий, але я розумію авторів, бо терпець урвався”.

Залишити відповідь