Як готуються до фестивалю кавунів на Херсонщині

На Херсонщині вже готуються до фестивалю «Український кавун – солодке диво», який традиційно проходить у Голій Пристані.

Про це на прес-конференції, присвяченій проведенню 7-8 липня у місті Гола Пристань ХVI Всеукраїнського благодійного фестивалю народної творчості «Купальські зорі», розповів Олександр Бабич, Голопристанський міський голова, передає ПІК.

Фермери та науковці переймаються тим, щоб виростити до свята найбільший кавун та представити гостям фестивалю інші цікавинки. А от організатори кажуть: прагнуть зробити фестиваль не лише шоу, але й заходом, де за «круглим столом» обговорюють перспективи розвитку баштанництва.

Міський голова пояснив: так, у минулому році найбільший кавун був скромним, бо підвела погода і кавуни «погоріли».

«Несправедливо було казати, що минулорічний Кавуновий фестиваль у Голій Пристані «був не той». Ви пам’ятаєте, остання баржа, яка пішла на Київ, ми відправили туди кавуни по 50 копійок, і тоді буквально через два тижні ми купували їх тут, на місці, по 3 гривні. Це кажу для тих людей, які критикують: такі були погодні умови, що неможливо було прорахувати і просто згоріли оті кавуни, на жаль», пояснює міський голова.

«Усе залежить від небесної канцелярії, яка буде погода. У минулому році у нас був кавун, якщо я не помиляюсь, 28 кілограм. За весь час проведення у нас був 42 кілограма найбільший кавун» – відзначив він.

У Голій Пристані сподіваються, що цьогоріч фестиваль проведуть в найбільш оптимальний час.

«І в цьому році обіцяють нам Інститут баштанництва і приватники кавуни-гіганти. Я сьогодні тільки спілкувався з фермером , який постійно бере участь у нашому фестивалі. Він сказав, що буде обов’язково кавун-гігант, він виписав насіння з Америки і зараз і над цим працює. Поскаржився, що купив 15 насінин, і сходи були не дуже хороші, лише 4 дали сходи. Але він працює,» – каже міський голова.

«Інститут баштанництва пообіцяв цьогоріч кавун, який не буде мати кісточок, також пообіцяв нам кавун квадратний і гарбуза, що буде мати метр і більше довжини», – каже Бабич.

Раніше кавуновий фестиваль був започаткований, як фестиваль, що дає старт збору баштанних культур, потім він перейшов у розряд шоу, зазначив міський голова.

У Голій Пристані вирішили все ж не обмежуватися лише шоу. «І цього року вже буде третій рік, як ми проводимо круглі столи, де збираємо наших аграріїв, де збираємо науковців, комерційні структури для того, щоб дати новий поштовх баштанництву в області. Тобто, ми не обмежуємося лише шоу, а хочемо, щоб було змістовне наповнення і економічне фестивалю», – відзначив Бабич.

Читайте також: Сировотка від бутулізму врятувала життя жінці на Херсонщині

One Comment on “Як готуються до фестивалю кавунів на Херсонщині”

Залишити відповідь