Медики розповіли про продукти, які покращують роботу серця

Стрімкий темп життя, відсутність повноцінного відпочинку і частий стрес – фактори, які негативно позначаються на стані серцево-судинної системи.

Тим часом здорове серце – запорука довгого повноцінного життя без хвороб і турбот, пише Херсон Таймс з посиланням на healthystyle.




Знизити навантаження на організм допоможе правильне харчування. Які продукти обов’язково потрібно включити в раціон, щоб поліпшити роботу серця і судин, порадили лікарі-дієтологи.

1. Риба

Особливо корисна жирна морська риба, багата поліненасиченими кислотами Омега-3 (лосось, скумбрія, сардини, тунець). Британські вчені говорять, що достатньо двох обідів в тиждень, щоб значно скоротити ризик виникнення ішемічної хвороби серця.

Читайте також:  Лікарі назвали елементарний спосіб нормалізувати тиск

2. Помідор

Серцю необхідні продукти, що містять магній і калій. Помідори якраз в їх числі, до того ж вони багаті кремнієм, залізом, органічними кислотами і харчовими волокнами. Таке поєднання поживних речовин знижує кров’яний тиск і зміцнює стінки судин, запобігаючи серцево-судинні захворювання.

3. Квасоля

Бобові, як і помідори, багаті магнієм і калієм, крім того, вони містять залізо, фолієву кислоту і флавоноїди – ці мікроелементи зміцнюють стінки судин і роблять їх більш еластичними.

4. Авокадо

Корисні жири в цьому плоді запобігають утворенню тромбів, а калій стабілізує кров’яний тиск.

5. Темний шоколад

Наукові дослідження стверджують, що шоколад надзвичайно багатий на флавоноїди, які сприяють стабілізації кров’яного тиску і розширення судин. Тільки не забувайте, що є потрібно саме темний шоколад (від 70 відсотків).

6. Горіхи

Мигдаль, волоські і кедрові горіхи живлять серце і судини калієм, магнієм, вітамінами В, С, E і РР, завдяки чому підвищується їх витривалість. Їжте горіхи замість перекусів печивом, чіпсами і цукерками або додавайте їх в салати і каші.

7. Яблуко

Цей фрукт містять кверцетин – флавоноїди, який відновлює пошкоджені і запалені ділянки артерій, запобігає формуванню бляшок і мінімізує шкоду від шкідливого холестерину.

8. Чорниця

Рекордна кількість антоциана міститься в чорниці. У поєднанні з вітаміном C і клітковиною цей антиоксидант очищає і зміцнює судини.

9. Гранат

Плоди граната, як і чорниця, містять антоціани, які сприяють нормалізації процесу кровотворення, роблять стінки судин міцніше і уповільнюють вікові зміни серця.

10. Банан

Хоча банани не мають темно-фіолетового забарвлення, вони також є багатим джерелом антоціанів. Крім того, цей фрукт містить калій, який допомагає ниркам виводити з організму надлишок натрію, сприяючи тим самим здоровому кров’яного тиску.

11. Вівсянка

Вівсянка з раннього ранку – блюдо, корисне в усіх відношеннях. Овес містить клітковину і бета-глюкан, які нормалізують рівень холестерину в крові. До того ж завдяки клітковині йде зайва вага, що зменшує навантаження на серце. До того ж регулярне вживання вівсянки служить профілактикою цукрового діабету. Тарілка вівсяної каші з будь-якими ягодами або сухофруктами на сніданок – і серце буде працювати як годинник.

12. Шпинат

Шпинат, як і вся листова зелень, безсумнівно, є продуктом, корисним для роботи серця. Активні речовини в його складі знижують рівень гомоцистеїну в організмі. Ця шкідлива амінокислота руйнує внутрішні стінки артерій і збільшує ризик серцевих хвороб. Особливо корисний шпинат для тих, хто страждає від підвищеного тиску. Щоб тримати його під контролем, з’їдайте по одному пучку цієї зелені щодня.

Залишити відповідь